Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

FaceBook oldalunk

Látogatók

Mai354
Heti11736
Havi8128
Összes2343016

IP: 3.219.31.204 Unknown - Unknown 2020. december 03. csütörtök, 02:23

Ki van itt?

Guests : 58 guests online Members : No members online

Honlapok

SULINET Matematika

Oktatási Hivatal

Versenyvizsga portál
banvv

Matematika Portálok

Berzsenyi Dániel Gimnázium

berzsenyi

Óbudai Árpád Gimnázium
arpad

 

Szent István Gimnázium

sztistvan

A gondolkodás öröme
gondolkodasorome

2013, Márton Napi Matematikai Játékdélután

Idén először a novemberi nyílt héten, egy játékos matematika kalandozás is várta az iskola iránt érdeklődő látogatókat.

A 2013. november 14-i rendezvényen körül-belül 80 érdeklődő diák és szülő vett részt. A vendégeket már a portánál egy hatalmas installáció várta, amelyet Dobos Sándor tanár úr és tanítványai készítettek.

 

A négy emelet megmászása után a diákok eljuthattak a játék helyszínére. Először mindenkinek regisztrálnia kellett, és itt megkapták a délutánra szóló tájékoztató üzenetet is. Természetesen a Márton-napi füzetet a Lúdas Matyi írójáról elnevezett iskolában egy lúd díszítette. Az adminisztráció elintézése után mindenki szabadon elkezdhetet járkálni a termek és helyszínek között. Minden egy helyszínen egy-egy tanár vezetésével az iskola diákjai fogadták a látogatókat.

 

Ízelítőül röviden bemutatunk néhány állomást:

  • Bolyai Farkas állomás - Át tudsz darabolni egy kört négyzetté? Ki tudsz rakni egy zsiráfot a tangram készlet segítségével? Itt ehhez hasonló átdarabolási kérdésekkel, problémákkal lehetett találkozni. Az ismerkedés végén mindenki kitölthetett átdarabolási totót, amelyből még az is kiderült, hogy micsoda az a Banach-Tarski-paradoxon.

  • Bolond Király parkettái - Bolondországban nagyon furcsa parkettalapok készülnek, mert a király szereti a különleges padlókat. Kipróbálhatod magad: el tudod-e készíteni Bolond Király járdáját, az ebédlő, vagy a bálterem padlóját?

  • Mikulás labdagyára - Mikulás az idén nem csupán focilabdákkal készül, hanem új szerkezetű labdákat szeretne. Lássuk, mehetsz-e manónak a labdagyárába. Persze a labdák terveit meg is kell fejteni ahhoz, hogy megépítsd.

A házigazda diákok fáradhatatlan lelkesedéssel kalauzolták az új és új vendégeket, még a program végén is lelkesen gondolkoztak nehezebbnél-nehezebb feladatokon. A program hivatalosan délután 2 és 5 között zajlott, de még fél hatkor is találkoztunk vándorló diákokkal. A program egyéni volt, mindenki tetszése szerint kezdhette el, majd amikor kedve tartotta be is fejezhette a sétáját. Aki végzett, az egy emléklappal térhetett haza, amelyet egy szervező tanár és diák hitelesített az aláírásával.

 

Reméljük, hogy a végén mindenki jó élményekkel tért haza (és kedvet kapott az iskolához), mi mindenesetre jól éreztük magunkat. Találkozunk jövőre!

Szűcs Gábor


 

Képek a rendezvényről:
weblink

QR kód

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

QR

 

 

 

Bejelentkezés cikkíróknak