Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Látogatók

Összes:
5 909 738

Mai:
3 756

Honlapok

SULINET Matematika

Oktatási Hivatal

Versenyvizsga portál
banvv

Matematika Portálok

Berzsenyi Dániel Gimnázium

berzsenyi

Óbudai Árpád Gimnázium
arpad

 

Szent István Gimnázium

sztistvan

Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium
vpg

Kalmar

Szervező: Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT)

Résztvevők: 3-8. osztályos tanulók
Hatókör: országos
Forma: egyéni, hagyományos
Fordulók száma: kettő
Nevezési díj: 1000 Ft/fő

 

A verseny névadójáról: Kalmár László (1905-1976), a XX. század egyik legnagyobb magyar matematikusa volt. Jelentős eredményeket ért el a matematika olyan szerteágazó területein, mint az interpoláció elmélete, az analitikus számelmélet, a csoportelmélet, a játékelmélet, a logikai függvénykalkulus döntésproblémája. Érdeklődése egyre inkább a matematikai logika gyakorlati alkalmazásai felé fordult.
Szemináriumot indított az alapvető kibernetikai fogalmak tisztázására és egy elektromechanikus logikai gép megtervezésére. Vezetésével Szegeden készítették el az ötvenes évek közepén a Kalmár-féle logikai gépet, amely alkalmas volt gyakorlati problémák megoldására is. Tudományos és emberi tekintélyének köszönhetően sikerült elérnie, hogy meginduljon Magyarországon a felsőfokú informatikai szakemberképzés (programtervező matematikus elnevezéssel). Kutatótevékenysége főleg a számítástudomány területére irányult. Roppant sokat tett a számítástechnikai
alkalmazások elterjesztéséért a legkülönbözőbb területeken a nyelvészettől a biológiai kutatásokig.
Kalmár Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia 1949-ben levelező, 1961-ben rendes tagjává választotta. Munkássága elismeréséül 1950-ben Kossuth-díjjal, 1975-ben Állami Díjjal tűntették ki. Kiemelkedő munkáját a világ legnagyobb számítástechnikai szervezete, az amerikai IEEE Computer Society a „Számítástechnika úttörője-díj” posztumusz kitüntetésben részesítette 1997-ben.


A verseny története: A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat /TIT/ még az 1960as években indította el a Kis Matematikusok Baráti Köre /KMBK/ mozgalmat. Ezekben a matematikában tehetséges tanulók vettek részt. Később versenyeket is rendeztek részükre, először területi, majd 1971-től országos szintűt. Ez a verseny 1977 óta Kalmár László nevét viseli, aki néhány héttel halála előtt − mint a TIT Matematikai Választmányának az elnöke − még közreműködött a KMBK verseny országos döntőjének szervezésében és lebonyolításában.

 

Honlap megnyitása
(új oldalon)
 

 

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

HivatalosHonlap Matkonyv InformatikaPortal KemiaPortal  
FizikaPortal KulturtortenetiEnciklopedia AlsosPortal TortenelemFilozofia
BiologiaPortal BiologiaPortal MagyarPortal MagyarPortal
  BiologiaPortal MagyarPortal  

QR kód

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

QR

 

 

 

Bejelentkezés cikkíróknak