Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

FaceBook oldalunk

Látogatók

Mai99
Heti15456
Havi49300
Összes3126985

IP: 3.237.16.210 Unknown - Unknown 2021. október 16. szombat, 01:01

Ki van itt?

Guests : 34 guests online Members : No members online

Honlapok

SULINET Matematika

Oktatási Hivatal

Versenyvizsga portál
banvv

Matematika Portálok

Berzsenyi Dániel Gimnázium

berzsenyi

Óbudai Árpád Gimnázium
arpad

 

Szent István Gimnázium

sztistvan

A gondolkodás öröme
gondolkodasorome

textelepites

A telepítés 2 fő lépésből áll:

  1. A LaTeX fordítókörnyezetet tartalmazó programcsomag. Ennek több Windows-os megvalósítása létezik, a két legismertebb a MikTeX és a TeX Live. Mi az előbbi telepítését javasoljuk, de igazából nem jelenthet nagy problémát a TeX Live használata sem.

  2. A LaTeX forrásfájlok szerkesztése. A felhasználó valójában ezt a programot használja, a fordítás a háttérben, szinte láthatatlanul történik. Eltérően a fordítókörnyezet programcsomagjaitól, melyek szinte mind nyílt forráskódúak és ingyenesek, LaTeX szerkesztőprogramok között van több zárt, fizetős program. Utóbbira példa a WinEdt, míg nyílt forráskódúak között a legnépszerűbb a TeXnicCenter. A mi javaslatunk a TeXstudio program lesz.

Természetesen a leírtaktól el lehet térni, azaz másik programot telepíteni. Csak egy útmutatást szeretnénk adni itt.

 

MikTeX telepítése

A telepítő program letölthető a www.miktex.org címről. Ott válasszuk a Download lehetőséget és töltsük le a megfelelő (32/64 bites) verziót. A letöltés után a letöltött file-t rendszegazdai jogokkal futtassuk és legyen közben INTERNET kapcsolatunk is. Hosszabb-rövidebb idő alatt (inkább hosszabb) a programrendszer települ.

 

TeXstudio telepitese

A telepítő program letölthetp a www.texstudio.org címről. Ott válasszuk a Download lehetőséget és töltsük le a megfelelő (32/64 bites) verziót. A letöltés után a letöltött file-t rendszegazdai jogokkal futtassuk. Keletkezik egy indító ikon az asztalon, amivel a szerkesztőt el tudjuk indítani.

 

 

QR kód

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

QR

 

 

 

Bejelentkezés cikkíróknak